BD LOKATEKS TRATA je bilo ustanovljeno leta 1960.
Na začetku se je društvo imenovalo BALINARSKI KLUB TRATA. Po osamosvojitvi Slovenije in po sprejetju novega zakona o društvih, se je preimenovalo v BALINARSKO DRUŠTVO TRATA.

V letih delovanja je društvo preraslo v najboljši balinarski kolektiv v Sloveniji in tudi v evropskem merilu smo razpoznavni, saj smo ob vsakem naslovu državnih prvakov igrali evropski pokal državnih prvakov in tudi tam igrali pomembno vlogo.

Za velike uspehe društva so pomembni pogoji, ki jih ima društvo:
Leta 1983 smo nad baliniščem, ki se nahaja v športnem parku na Trati zgradili streho, ki je bila osnova za kasnejšo dvorano, ki jo danes imamo.
Leta 2000 smo pričeli z izgradnjo balinarske dvorane, ki smo jo leta 2005 končali in danes nudi odlične pogoje za balinanje skozi vse leto.

Da smo vse to zgradili, je bilo potrebnih na tisoče delavnih ur in odrekanja. Seveda brez pomoči lokalne skupnosti in občine dvorana še nebi bila končana.

Priznanje vsem članom, ki so naredili obilico udarniških ur in seveda tudi sponzorjem, ki so nam zadnja leta stali ob strani, da smo dosegli naslednje rezultate:  več…